Formbröd med linfrö och solrosfrön

Det här är ett enkelt och gott bröd som blir väldigt gott att rosta. Jag brukar alternera det jag har i brödet, som till exempel linfrö, solrosfrö, olika mjölsorter, russin, brödkryddor eller valnötter. Det går också att byta ut filmjölken mot mjölk, eller kesella. Det är med andra ord ett bröd där du kan ta det du har hemma och det du tycker är gott.
Jag brukar göra degen i en stor rostfri bunke då kan jag även använda den att smälta smör i så blir det inte heller mycket disk efteråt. Det här receptet ger fyra limpor. Jag brukar använda linfrö då det har en hög halt kostfiber och Omega 3-fettsyror som är en bra huskur för trög mage. Solrosfrö är också bra då det innehåller höga halter av fleromättade fettsyror och hög energihalt.

1 pkt jäst
75 g smör
1 liter filmjölk
1 tsk salt
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
ca 2,2 liter vetemjöl

vatten att pensla

Jag börjar med att smälta smöret i den stora rostfria degbunken på medelvärme direkt på spisen. Jag häller sedan i filmjölk och låter det bli fingervarmt. Sedan tar jag av den från plattan och tillsätter jästen, som då är smulad för att den lätt ska lösas upp, tillsätter salt, linfrö och solrosfrön. Därefter tillsätter jag det mesta av mjölet men spar lite till utbakningen.  Jag låter den sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Tar upp den på bordet och arbetar in det sista av mjölet. Delar degen i fyra delar och formar dem till längder som jag lägger i formar, som jag har smort in med lite matolja eller lite smör på ett papper.Där får degen jäsa ytterligare. Ugnen sätter jag på 225 grader och därefter gräddar jag bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Penslar dem med vatten, tar ut dem ur formarna och låter dem kallna på ett galler under handduk.

Easy AdSense by Unreal