Ärtsoppa och varm smörgås

Även om den här inte är hemgjord, så förekommer det att vi ibland gör egen. Men då det är lite tidskrävande när ärtorna ska ligga länge i blöt och sedan koka så blir det oftast färdigköpt. Det här är soldatens ärtsoppa, som jag tycker har extra mycket kött.

Till dagens soppa gjorde jag två sorters varma smörgåsar. Barnen fick skinka, ananas och ost på rågkaka och jag och sambon åt skinka, senap och ost på en toast. Det är så skönt med varma smörgåsar att var och en kan välja i stort sett sitt eget favoritpålägg. Man kan variera sig och göra olika. Det är bra om man till exempel lite tacofärs kvar att använda det som pålägg, eller varför inte en god svampstuvning?

 

Vår Ärtsoppa
400 g torkade gula ärter
1 gul lök (150 g)
1 lagerblad
300 g rimmat sidfläsk
12 dl vatten
2 krm timjan
2 krm mejram
1 liten bit ingefära (torkad)

Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, nytt vatten och salt. Skär bort svålen och lägg i fläsket och låt koka med tills att det är mört. Tag upp fläsket innan ärtorna har kokat klart. Ta bort skummet som bildas på ytan. Koka ärtorna tills de är mjuka, ca 1 timme. Skala och hacka löken. Lägg löken och ingefäran i soppan och tillsätt kryddorna och buljong och strimlad purjo i slutet av koktiden. Späd med mer vatten om det behövs. Tärna fläsket och servera bredvid som tillbehör eller blanda ner i soppan innan servering.

Servera med senap och ett gott bröd.

Easy AdSense by Unreal