Smördegsknyten med soltorkade tomater

Det här är ett gott och delikat tillbehör till kött, sallad, som del av smörgåsbord eller som vi också har haft som komplement till julbordet. De är även suveräna som tilltugg  eller på en buffé och lika goda varma som kalla. Glöm inte att ta fram smördegen en liten stund innan du börjar och lägg ut plattorna innan du börjar så du enkelt kan arbeta den. Det är lite pyssligt men det är definitivt mödan värt och kanske mer något som man gör till helgen då man har lite mer tid.

Tillbehör

* Smördegsplattor – jag brukar leta efter dem som redan är fyrkantiga – men det går bra med de rektangulära också.
* 1 Arla creme fraiche – jag brukar köpa den i lättvariant, eller ibland också variera med en som är smaksatt – (här kan du välja med smak om du vill).
* 2 tomater
* 10 soltorkade tomater
* 1 paket fetaost
* Santa Maria Franska örter – kryddblandning med rosmarin, mejram, persilja, timjan, kyndel, oregano, basilika och dragon.

Bra att ha:

* bunke
* skärbräde
* kniv
* skedar – enklare att portioner ut små klickar med två skedar
* kavel
* sporre för att dela rutor av smördegen
* brödpensel

Jag brukar börja med att skära tomater, både de vanliga och de soltorkade i små bitar. Sen ska även fetaosten skäras i mindre bitar eller hackas. Därefter blandar jag samman allt i en bunke med creme fraiche och kryddor. Sätter ugnen på 225 grader. Dags att göra knytena. När jag gör dessa brukar jag kavla ut smördegen lite extra för att det dels ska bli tunnare smördeg och fler knyten. Sen tar jag en klick röra på varje smördegsruta och nyper ihop kanterna med lite vatten. Jag brukar dra upp alla hörn, så det ser ut som en liten påse. Det är ingen fara om det inte är tätt, men då rinner innehållet ut, vilket i sig är trevligt då de ser ut som små vulkaner. Precis innan de ska in i ugnen brukar jag pensla dem med vatten. Knytena gräddas sedan i 225 grader – mitt i ugnen ca 15-20 minuter, man får hålla lite koll så de inte blir för mörka.

När jag har bjudit på dessa har jag fått höra att det är ”köttfärsknyten” ”oh, jättegott – vad är det i” till personer som direkt sagt att ”åh, soltorkade tomater, gott”. Den kombinerade smaken är därför lite mystisk och samtidigt även lockande. Det är först det frasiga täcket, sen det krämiga innehållet med blandade örter, tomater och fetaost. Det är smaker som verkligen går hand i hand och främst är det den soltorkade tomaten som sticker ut. Där kan du ju också välja själv hur mycket du vill ha av allt – eller om du helt och hållet vill utesluta något (det jag testat är att använda bara soltorkade tomater – eller ta lite mer av dem – annars tycker jag att alla smaker behövs).

Tips
Om du väljer att äta fläskfilé till tycker jag att det är gott att rulla köttet i samma kryddblandning och sen helsteka det. För att det inte ska bli för mycket och allt för mättande brukar vi bara servera en blandad sallad till köttet och knytena.

Vintips: Jag rekommenderar att man till det här serverar ett rött vin med lite fylligare smak, ett amarone eller varför inte vår favorit – Corvina veronese (23072) 89 kronor.

Easy AdSense by Unreal