Italiensk delikatesstallrik

Vi fick en variant av den här förrätten på en liten restaurang ett par kvarter från lutande tornet i Pisa. Sedan har vi använt oss av vad vi hittat i den lokala butiken, vi brukar tillreda som förrätt, eller som lite plock till en god flaska vin. Det är en tallrik full med kallskurna delikatesser, smakmässigt tycker jag att det känns godare om man köper salamin, bresaola (lufttorkad nötinnanlår) och procuitto i den manuella charken, men i vissa butiker erbjuds bara färdigpaketerat.

Ruccola, en påse
Mozarella – det går att köpa den påsen med små bollar, eller den som du skär själv (den större). Av påsen vill du nog köpa två, så det inte blir för lite…
Ventriccina picante, eller någon annan stark salami, be gärna att få smaka när du köper över disk
Bresaola
Prociutto
Parmesan att antingen riva över, eller äta i bitar

(vi brukar köpa ett hekto av vardera kallskuret utom, ventriccinan som är vår favorit, så det blir två hekto.) När det gäller parmesan att riva, tycker jag att det är en djungel när man ska välja – men den biten som är godast är väl tyvärr den som är godast också. Den är även god att skära i små bitar och äta som tilltugg också. Sist köpte vi Parmiano Reggiano, lagrad 24 månader.

Vi lägger salami, procuitto och bresaola i tre högar lite omlott på tallriken, strör över ett lager med ruccola och skivad mozzarella, annars så lägger du ut bollarna i en fjärde hög om du valt den sorten – och så avsluta med grovriven parmesan, eller skär den i lite större bitar. Det är sen jättegott att ta en salami eller skinkskiva och rulla ihop den med alla tillbehör i.

Till detta passar ett lite smakrikt vin, där vi även brukar gå på italienskt. Det här är en rätt som med fördel också kan göras på ett stort fat och ställas mitt på bordet och låta alla kan ta från. Likaväl är det bra att man kan förbereda rätten i god tid före eventuella gäster kommer då det kan vara lite pillrigt att få den representativ och snyggt upplagd.

Vi brukar köpa ett butiksbakat bröd till, och så för den sista italienska touchen, olivolja och balsamvinäger att doppa brödet i. Något som också är gott är att ha fler sorters ost till och ett av våra val är Peccorino när den går att hitta som mjukvariant. Mumsigt!

Vintips: Självklart ska du ha ett italienskt vin till! Vi brukar alternera mellan viner från Chianti, Toscana eller varför inte passa på att ta en Amarone? När maten är god, ska vinet också vara det.

Easy AdSense by Unreal