Cevapcici, färsbiffar från Balkan

Cevapcici är färsbiffar från Balkan, smaksatta med bland annat svartpeppar och vitlök och serveras traditionellt med pitabröd, skivad lök, Kajmak (yoghurtsås) och Ajvar relish (grönsaksröra). Det är en maträtt som är väldigt populär i Jugoslavien, Serbien och Bosnin och Hercegovina.

Det ser ut som järpar, smala lite avlånga färsbiffar. Jag burkar alternera att göra det enkelt, då jag har använt mig av en färdig kryddmix från Santa Maria där jag enkelt blandar 1 msk olja med ½ dl vatten, låter de stå och blanda ihop sig/svälla och sen har jag blandat i 500 g köttfärs/blandfärs – sen är det bara att forma biffarna så som du vill ha dem. Jag lägger dem sedan på en blöt skärbräda för att de inte ska fastna där. Det är lite roligt, ungefär som tacos, att man kan sitta och plocka med det, fylla i pitabröd med olika salladstillbehör.

För många år sedan när det här var en ny produkt ute i butikerna hade vi en demo-provsmakning av just Cevapcici i butiken jag arbetade – och om man köpte två påsar fick man även en ”Cevapcici-press” – något som jag till en början tyckte var en ”onödig pryl” i köket, men nu när det är många barn som ska ha mat är jag glad att jag har den. Det är en ”plastmojäng” i två delar, där det ena är en ”påskjut” och den andra är som en behållare med hål i där färsen åker ut – där jag bara enkelt lägger i köttfärs och pressar ut lagom stora Cevapcicibiffar – och med lagom stora avser jag att det är fingertjocka korvar – då vi brukar lägga dem i pitabröd tillsammans med sallad, tomat, rödlök och creme fraiche eller annan vit sås. De är ganska smakrika så det brukar bli creme fraiche för barnen för att ta lite av udden av kryddningen. För oss vuxna tycker jag att det är en underbar smaksensation men de kunde gott och väl ha varit starkare. Blandningen av vitlök och chili är en trevlig kombination.

När jag inte köper den färdiga mixen brukar jag variera följande recept.

500 g grovmalen blandfärs, gärna med delvis lammfärs
1 äggula
1 finriven gul lök
1 tsk drygt sambal oelek eller chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
I kruka färsk koriander eller slätbladig persilja
1 tsk salt
1-2 krm peppar
grillolja som penslas på de avlånga järparna innan man grillar dem alternativt margarin/smör att steka i.

Det är också möjligt att sätta dem på grillspett så man har något att hålla dem i om man väljer att grilla dem. Vi har ätit dem både i pitabröd hemma och till couscous eller bulgur tillsammans med grönsaker och en kall sås. Så det är egentligen bara fantasin som hindrar. Det här är en plockmats variant som barnen tycker är rolig och uppskattar när vi äter – och det är då ett bra sätt att få dem att äta grönsaker till de ”långa köttbullarna”.

Easy AdSense by Unreal