Våra björnbär mognar och det kommer mer och mer. Jag plockar in första laddningen. Av bären har jag lovat barnen att göra marmelad, och så blir det. Receptet kommer från Leila. Tyvärr har jag bara mörkt muskovadosocker hemma,men jag gör på det i alla fall. Smaken är söt och god och det finns en tydlig vaniljsmak i den, men det är bara jag och yngsta dottern som tycker att den är god. Vill du ha en söt marmelad passar den här dig, annars är vindruvsmarmeladen lite mer neutral med kanel i.
5 dl björnbär
2 dl ljust muskovadosocker
2.5 dl syltsocker
rivet skal av 2 citroner
1 st färsk vaniljstång
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda samtliga ingredienser, samt vaniljstången i en liten kastrull.Låt marmeladen sjuda i 20-25 minuter (skumma av vid behov). Mosa bären mot kastrullkanten under kokningen. Plocka ur vaniljstången och fyll marmeladen i en ren glasburk. Låt svalna.