Saffransbullar med vanilj

IMG_0794Hela familjen bakar, pepparkakor och saffransbullar. Av saffransbullarna blir det två sorter, vanliga bullar och sockrade saffransbullar, där jag använder samma grundrecept. De här penslar jag med ägg och strör på pärlsocker ungefär som vanliga kanelbullar.

50 g färsk jästIMG_0793
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à ½ g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
16 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3½ tsk vaniljsocker

Till pensling:
ägg
pärlsocker

Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar). Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25×60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.