Moussaka – auberginegratäng

aubergineMoussaka är en favorit, så det är trevligt att vi hittar en alternativ LCHF variant. Tidigare har jag gjort moussaka som GI, men även det receptet fungerar till LCHF om man vill. En god rätt som alla i familjen tycker om, med lite sallad och keso till. Det är också en rätt som passar bra i matlådan så gör en stor form när du ändå gör den. Receptet kommer från Anna Halléns bok om husmanskost och LCHF

1 gul lökmoussaka3
2 msk smör
1 msk tomatpuré
600 g köttfärs
500 g krossade tomater
1 tsk oregano
2 msk hackad timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 aubergine
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
4 dl riven ost

moussakaSkiva auberginen tunt. Lägg den på ett hushållspapper och strö över lite salt och låt det dra ur vätskan. Skala och finhacka löken och stek den i en stekpanna med smör. Den ska bli mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och köttfärs och stek tills färsen är genomstekt. Tillsätt krossade tomater, oregano och timjan. Låt det stå och puttra i ca 10 minuter. Blanda grädde och cremè fraîche med hälften av den rivna osten. Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper. Lägg knappt hälften av köttfärssåsen på botten av en smord ugnsform. Varva aubergineskivor, ostsås och köttfärssås. Avsluta med 2 dl riven ost. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter tills osten har fått fin färg. Servera gärna någon god sallad och keso.

 

 

 

 

 

moussaka2