För att ta hand om alla vinbären vi har i trädgården, passar jag på att göra en omgång Vinbärsmuffins med kardemumma, men jag fryser även in hela klasar för att kunna göra saft. Av den koncentrerade saften kan man sen även göra gelé, så det finns mycket gott att göra på bären. Vinbär är också bra att med när man göra blandsaft, eller för att komplettera i sylt.
5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk kardemumma, malen
100 g smör
2,5 dl mjölk
Garnering:
vinbär
pärlsocker
kanel
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret. Blanda växelvis ner smöret och mjölken i de torra ingredienserna. Klicka i smeten i muffinsformar. Det blir cirka 20 små eller 10 stora. Peta ner 5-6 vinbär (några fler i stora formar) i varje form och strö över pärlsocker och kanel. Grädda i ugn, 200 grader, 15–20 minuter.