Vi har även i år igen massor med rödpå budkarna hemma. Vi har fortfarande kvar lite i frysen, men jag passar på när det ändå finns och plockar in lite och göra vinbärsgelé. För att göra det lite enklare för mig använder jag mig av saftmajan och jag tar även gelésocker. Jag har tredubblat satsen när jag gör, och fryser även in en burk färdig saft för att kunna göra gelé på vid ett senare tillfälle.
1 liter röda vinbär
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft (Till detta recept går det åt ungefär 1 paket gelésocker)
Jag börjar med att hälla vatten i nedre delen av saftmajan och sen bären i den övre. Därefter låter jag det koka sakta under lock i 10 minuter. Man ser i slangen när det börjar ånga ur sig och bli saft i den mellersta delen och man kan hälla av eftersom. Jag mäter upp hur mycket saft jag får och beräknar utifrån det mängden gelésocker. Enklast är att använda 1 dl gelésocker till varje avrunnen dl saft. Jag häller saften och sockret i en kastrull och låter det koka enligt förpackningen. Häll sedan upp gelén på väl rengjorda burkar. Sätt på locket och förvara i kylskåp.