Det är hög tid att skörda äpplena. Vi passar på att göra både mos och marmelad så vi har ett tag framöver. I marmeladen använder jag citron som smaksättare och för att göra en enkel variant använder jag även syltsocker med pektin. Jag har askorbinsyra i kastrullen när jag kokar marmeladen för att den inte ska tappa sin fina färg och istället bli brun.
2 kg skalad och tärnade äppelbitar
1 kg sylt socker
2 citroner skal och saft
Askorbinsyra
5 dl vatten
Jag börjar med att skala och tärna äpplen. För att äpplena inte ska bli brun i luften så skalar jag och låter dem ligga i vatten, därefter delar jag och tar ut kärnhus och delar dem i bitar när det är dags att lägga dem i kastrullen. Sen häller jag på vatten, rivet citron skal, ca 1-2 krm askorbinsyra och låter allt koka ca tjugo minuter. Det kokar ganska häftig när det väl tar fart så man behöver vara försiktig och slå av värmen något. När bitarna blivit mosig, men ändå att det förekommer mindre bitar i marmeladen drar jag kastrullen åt sidan och häller på socker. Rör om och låter det koka i ytterligare fem minuter innan jag häller upp det på varma burkar.
Det är konserveringsmedel i pektinet men jag häller ändå lite Natriumbonsoat i varmvattnet och häller det mellan burkarna för att marmeladen ska hålla längre.