Jag har frysen full av sommarens fina röda vinbär, och till födelsedagsfikat vi har idag passar jag på att bland annat göra en mjuk sockerkaka, med just vinbär. En riktigt saftig kaka där jag sedan även strör några vinbär ovanpå. Har man tillgång till färska bär är det trevligt att dekorera med hela klasar och även kanske något blad.
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl vinbär
kallt smör att hyvla ovanpå
Börja med att smörj och bröa en form, helst en som inte har avtagbara kanter. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i äggsmeten tills allt blandat sig. Häll smeten i formen och strö vinbär över, det behöver inte vara jämnt fördelat då vinbären sjunker till botten under gräddningen. Hyvla smöret i tunna skivor med en osthyvel och lägg över hela kakan. Grädda kakan i 175 graders, mitt i ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka och se om den är klar. Låt kakan svalna. Strax före servering dekorerar du med vinbär.