Kolakakor/sirapsbröd

Kärt barn har många namn, så även denna kaka. Knapriga och goda snittkakor, som går fort att göra och som det blir ganska många av.  Jag hade sedan tidigare färdiga rullar med deg i frysen, så när sambons kollega med fru kom på besök, var det enkelt att bara sätta på ugnen, lägga rullarna på en plåt och grädda.

Ett trevligt sätt att få det att lukta nybakat när gästerna kommer. Det gör inget att de går sönder lite, när de legat en stund på plåten tryckte jag ihop dem lite och så ”smälter de samman” lite i ugnen sedan också.

200 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 msk sirap
2 msk vanillinsocker
5 dl vetemjöl
2 st bakpulver

Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker,sirap och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en deg. Forma dem till rullar som du lägger på plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen, 200 grader 10-12 minuter och så fort du kan efter att du tagit ur dem så skär du sneda kakor i ca 2 cm tjocka bitar. Låt dem sedan svalna så går de att ställa fram direkt.