Jag lagar potatisklyftor och rotsaker i ugn och märker när jag skalat färdigt och gjort i ordning plåten att jag fortfarande har några potatisar kvar. Jag skär därför den i mindre bitar och lägger dem i en ugnsform. Jag häller därefter på lite mjölk, matlagningsgrädde, pressad vitlök, riven ost och nymald svartpeppar och blandar om innan jag ställer in den i ugnen. Jag serverar sedan potatisgratängen dagen efter till salsciccia vi köpt hos slaktaren och grillat.
5-6 potatisar
2 vitlöksklyftor
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
nymald svartpeppar
Ugnen sätter jag på 200 grader. Jag skivar sedan potatisen och häller på mjölk och matlagningsgrädde. Pressar över vitlöksklyftor och tar några varv med svartpepparkvarnen. Slutligen strör jag över riven ost och blandar allt. Ställer in formen mitt i ugnen och låter den stå där i ca 40 minuter. Jag har lite uppsikt över den ifall den efter en stund behöver ha folie på sig för att inte bli bränd på ytan.