Timjan (Thymus vulgaris Labiatae) har ett brett användningsområde och passar utmärkt till kötträtter i alla former. Kryddan används både färsk och torkad, till bl.a. kyckling, kött, potatis, soppor, dressing, grönsaksrätter, och rätter med ost och/eller tomat. Den passar även bra till lammkött där man kan kombinera timjan med lök, citron eller använda citrontimjan. Timjan har, liksom salvia och rosmarin, en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Den får sin aromatiska doft och smak från tymooljan, som förutom väldoften har en desinficerande verkan. Därför har timjan traditionellt använts som läkeört.
Odlas i soligt läge. Jorden skall vara lätt och väldränerad. Förökas med sticklingar eller delning. Den kan också dras upp från frö på våren. Timjan är en flerårig växt och blir ca 30 cm hög, med små grågröna eller gröna blad och vita blommor. Ursprungligen kommer timjan från länderna kring Medelhavet. Timjan räknas som en bra nybörjarkrydda. För bästa resultat sår du din timjan grunt i april och planterar ut med 15-20 cm mellanrum när frostrisken är över. Det är enklast att köpa timjanssticklingar och plantera dem på en väldränerad plats. Men ett par sorter går även att försås.
Det finns även Citrontimjan (Thymus citriodorus) som är en bredbladig timjanvariant med doft och smak av citron som passar särskilt bra till fisk- och äggrätter.
Timjan har en lång kulturhistoria på grund av sina läkande egenskaper och användandet av örten som kryddväxt. Idag betraktas den som en av de högst värderade örterna vid behandling av förkylningsrelaterade åkommor och anses ha bakteriehämmande egenskaper, främst för att motverka hosta, men den fungerar också som slemlösande. Örten är till stor nytta som örtextrakt, då den kan lindra symptomen av astma och kikhosta. Vid infektioner eller inflammationer i hals och mun används med fördel munvatten med timjan för att gurgla. Den bekämpar även dålig andedräkt. Den har också ansetts vara till ovärderlig hjälp för att förbättra blodflödet och som bakteriedödande medel. Krämer och lotions innehållande timjan renar huden, och i badvattnet är det behagligt, något strävt och rengörande och sedan gammalt har växten varit till hjälp för människors matsmältning och använts utvärtes mot insektsbett och för att dämpa huvudvärk och värkande leder.
Världen över odlas mer än 300 olika sorters timjan. Den ursprungliga ”thymus vulgaris” trädgårdstimjan, är en låg buske som föredrar torr, kalkrik och soldränkt mark. Under våren kan frön sås inomhus för att sedan planteras ute. För att stimulera återväxt och hålla plantan tät och buskig bör flerårig timjan klippas ner på våren och efter blomningen. Man kan även få den att växa sig till en vacker och dekorativ spiral. De små löven mäter 5-10 mm, har hårig undersida och krullar sig i kanterna. Blommorna slår ut vita, rosa och lavendelfärgade.
Det är bladen och de unga skotten som används både färsk och torkad. Timjan är en av våra mest använda kryddörter. Timjan har en genomträngande smak och bör användas i små mängder. Det är en flitigt använd krydda i allehanda rätter av kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost. Färsk timjan anses särskilt god till äggröra och i tomatsallad samt till linser.
Timjan bör koka med i anrättningen. Kan också användas färsk som garnering. Förekommer även som brännvins- och likörkrydda och timjante sägs vara uppiggande. Örten ingår i bouquet garni (fransk kryddbukett).
Torka timjan? – Knyt ett snöre runt varje bukett du gör. Lägg sedan buketten på ett vanligt A-4 papper och rulla det som en strut. Tejpa ihop struten runt buketten och häng upp på tork. Bra sätt: om du inte har något torrt och mörkt ställe att hänga dem på eller om du vill ha garanterat dammfria buketter. När buketten torkat, gnid då struten mellan fingrarna och sedan är det bara att hålla den upp och ner och hälla över i kryddburkar. Stjälken stannar ju kvar inne i i struten.
Frysa timjan? – Plocka kvistar och lägg direkt i en fryspåse så kan du frysa timjan.