Gräslök

Gräslök (Allium schoenoprasum Liliaceae) är väldigt lättodlad. Gräslöken har en mild smak och kan användas som smakförhöjare till det mesta; soppor, sallader, såser, färskost, fisk-, kött- och äggrätter eller på en smörgås. Allra bäst gör den sig dock i kalla rätter som potatissallad, matjessill, gräddfil och färskpotatis. Den är flerårig och trivs i hela landet både direktsådd i trägårdslandet med 15-20 centimeters mellanrum, eller i kruka. Den vill gärna ha sol men om det är skugga någon gång under dagen går det bara bra. Gräslöken blir saftigare om den skärs med en vass kniv istället för att klippas med sax. För bästa resultat bör den tillsättas mot slutet av tillagningen eftersom den tappar sin smak vid höga temperaturer. Gräslök är rik på mineralämnen, a- och c-vitamin och har ett relativt högt fiberinnehåll.

Gräslökens blad är runda, ihåliga och långsmala. Den blommar med runda violetta blommor och kan odlas både inomhus och utomhus. Det går att dra upp den från frö, men enklast är att köpa en färdig planta.  Jorden skall vara välgödslad, mullrik, fuktig och väldränerad. Gräslök får inte torka ut och det är viktigt att man gödslar. Lämpligt avstånd mellan plantorna är 15-20 cm.  Klipper du bort blommorna blir det mer blad. Blommorna är en vacker dekoration om man strör dem överst på en sallad. Klipp ner gräslöken, men lämna en del för att den skall klara sig så att det kommer upp nya strån.  Gräslök skall föryngras med några års mellanrum.

 

 

Färska örter att odla själv och använda i maten