Koriander (Coriandrum sativum Umbelliferae) har en mild, lätt sötaktig smak som används i många wokrätter. Det är även en krydda som förekommer i curryblandningar och orientalisk matlagning. Men ursprungligen lär den komma från östra Medelhavsområdet. Smaken är söt, något bitter och blad från korianderplantan används att strö över soppor och sallader. Både de färska bladen och de runda fröna från koriandern används. Späda blad kan man plocka efter behov. De kan användas färska eller frysas in. Blad används till sallad, sås och curryrätter. Frön används till soppor, grytor, grönsaksrätter och som brödkrydda. Fröna ger mycket kraftigare smak. Koriandern är en ettårig krydda, lite spinkig med ljusgröna blad och rosaskiftande blommor som skall sås direkt i kryddträdgården tidigt på våren och sen när plantorna växer upp gallras till cirka 15-30 cm mellanrum. Den föredrar en torr och solig växtplats.
Koriander förodlas lämpligen inomhus på våren för att åstadkomma en lång växtsäsong. Plantera inte nära fänkål som kan skada korianderns utveckling.. Jorden skall vara lätt och näringsrik. När plantan börjar gulna klipper man av den och hänger den upp och ner inuti en papperskasse. Fröna faller sedan ner och hamnar på botten av kassen.