En god, snabblagad gratäng där man enkelt kan byta ut ingredienser och även göra på kycklingfilé i stället för fläskfilé. Söndag och avslut på veckan brukar vi göra någon stek eller passa på att göra något som tar lite längre tid. Idag har vi spikat lister så det blev istället en snabblagad fläskfilégratäng.
600 g fläskfilé
svartpeppar
vitpeppar
1 påse Karl-Johanssvampssås
½ dl creme fraiche
1½ dl riven ost
Jag börjar med att sätta på ris och ugnen. Ugnen på 200 grader. Därefter putsar jag köttet och skär det i dryga centimetertjocka skivor som jag sedan kryddar med svart- och vitpeppar och sedan steker i lite smör på båda sidorna. Under tiden gör jag i ordning svampsåsen enligt anvisning på förpackningen (1 dl vatten och 1 dl mjölk, avslutningsvis 25 g smör). Men jag blandar även i creme fraiche och riven ost i såsen. Köttet lägger jag i en ugnsform och så häller jag såsen över. Ställer in i ugnen ca 10 minuter. Till maten serverar jag ris och en blandad sallad. En mycket snabblagad gratäng som även passar till vardags.