Saffranskakor

Ett bra sätt att alternera saffransbullarna och en mjuk saffranskaka är att göra vanliga mördegskakor med saffran i. Spröda och mycket goda kakor, som är enkla att göra. Jag gör först en deg, som får står kallt i rullar cirka en timme, sedan skär jag bara ut kakor som jag lägger med lagom mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.

1 paket saffran
1 msk + 2 dl socker
5 dl vetemjöl
200 g smör
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten

Börja med att stöta saffranet med 1 msk socker i en mortel. Blanda resten av sockret med mjölet. Tillsätt matfettet. Häll i saffran, sirap och bikarbonat utrört i vatten. Blanda samman allt till en deg. Forma egen till rullar, ca 4 cm i diameter. Linda in dem i plastfolie. Låt dem vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i ca 50 skivor, ca 1/2 cm tjocka. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.