Aioli

Aïoli är en vitlökskryddad sås ursprungligen från Provence. En vitlöksmajonnäs som passar bra till många olika rätter. Jättegod att ha till en bouillabaisse som är en fisk och skaldjurssoppa. Vi väljer att servera den till kräftorna och har även en kall romsås till. Resultatet blev det väldigt mycket drag i, så jag väljer att skriva 2-3 vitlöksklyftor i receptet.

2-3 vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
1 msk pressad citron
2-3 äggulor
2 dl olivolja
flingsalt
nymald vitpeppar

Skala, hacka och mosa vitlöken med salt till en massa. Vispa ihop vitlöksmoset med senap och citron i en
mixerskål eller matberedare. Tillsätt äggulorna. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle medan maskinen eller stavmixern går. Kör tills det blir fluffigt. Smaka av med vitpeppar.