Jag bakar en tunnare kaka med citronkräm som jag pudrar med florsocker och sen skickar med maken till jobbet. En underbar kaka som inte alls känns så söt med den syrliga citronkrämen som bryter av. Det går fort att göra kakan då jag gör citronkrämen medan kakan står i ugnen. Den var mycket uppskattad och jag är nästan lite ledsen för att den ”blev så liten” så jag ska nog fyrdubbla receptet nästa gång och göra den i långpanna.
Deg:
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
Citronkräm:
3 st ägg
1 st citron
½ dl vetemjöl
2 dl socker
Garnering:
florsocker
Blanda vetemjöl, strösocker tillsammans med vaniljsocker i en skål. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form (gärna med löstagbar botten) ca 20×25 cm stor. Grädda mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 15 minuter. Vispa under tiden ägg och strösocker rejält och tillsätt vetemjöl, rivet skal av citronen samt saften. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills den precis har stannat. Pudra rätt mycket florsocker över den nygräddade varma kakan och låt den sedan kallna helt. Lyft upp kakan ur sin form och skär den i 4×4 cm stora rutor.