Med många lite trötta bananer i fruktskålen bakar jag en banan och chokladkaka och lägger i frysen. Det är bra att ta fram till sommarens utflykter, eller om det kommer oväntade gäster. I kakan har jag använt två mogna bananer och sen hackat blockhoklad för att få den goda smaken.
75 g smör
2½ dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Smält fettet i en kastrull. Låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda ihop mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.