Franciacorta, Italiens kanske bäst bevarade hemlighet – ett av de bästa mousserande viner som finns men förmodligen också minst känd. Champagne, Prosecco och Cava är namn som de flesta av oss smakat, men hur många har smakat en Franciacorta? Vinet har en mycket frisk och intensiv smak av citron, äpplen och mineraler. De autolytiska tonerna, det vill säga smak från jästfällningen, är uttalande och bjuder på bröd och kex.
Vinet är producerat enligt den så kallade traditionella flaskmetoden, där man låter vinet jäsa en andra gång på flaskan. Där efter har man låtit flaskan ligga på sin jästfällning i 30 månader för att den ska uppnå den komplexa karaktär som den har. Drycken bjuder på små fina bubblor och passar till fisk, skaldjur och lättare rätter av ljust kött. Druvorna som används är klassiska champagnedruvor som 85 % Chardonnay, 10 % Pinot Noir och 5 % Pinot Blanc. Druvorna skördas per hand, chardonnay, pinot noir och pinot blanc – pressas försiktigt och en första jäsning påbörjas. Därefter tappas det upp på flaskor, socker och jäst tillsätts och andra jäsningen sker därefter på flaskan. 1995 fick vinet den berömda och eftertraktade beteckningen DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Termen DOCG-vin från Italien innebär att vinet lever upp till de höga kraven.
Jag kom över Franciacorta under min dryckesutbildning, man skulle kunna kalla den för en ”Italiensk Champagne” då den har samma framställningsprocess, men den går under mousserande på grund av det namnskydd Champagne har. Den har dock lagrats under längre tid. En Champagne lagras i minst 9 månader, medan en Franciacorta ligger minst 15 månader, men det förekommer även att de lagras längre beroende på vad de vill sätta för etikett på flaskan. 18 mån Franciacorta, 24 mån Franciacorta Rosé, 30 mån Franciacorte Millesimato, Rosé Millesimato och Satén Millesimato och sen
60 mån för en Franciacorta Riserva, Rosé Roch Satén Riserva. Vinet klassificeras precis som Champagne efter sin sötma: Extra Brut, Brut, Dry, Sec, Demi-sec
Namnet Franciacorta förekommer i skrift från 1277 men man tror att det härstammar från Curtes francae i det franska imperiet redan under 900-talet talar. Både om namnet på det geografiska område och vinet. Regionen ligger i Lombardiet, och provinsen heter Brescia. Vädret är milt då det ligger i skydd av Alpernas fot, vilket är passande för det cool climate som är perfekt för druvorna som används just till mousserande viner.
Vill du själv prova detta mousserande underverk? Då får du ta dig en titt i systembolagets beställningssortiment. Vi hade tur, och hittade en flaska som någon hade beställt och kanske sedan ångrat sig. I Stockholmsområdet fanns endast en flaska direkt i butik. Men den är värd att vänta på.
Vi har provat 7786601 från systembolaget. Berlucchi Cellarius, Brut – från 2008. Flaskan kostar 239 kronor, men det finns möjlighet att beställa mousserande vin som framställts i Franciacortaområdet, i flera olika prisklasser. Ett annat tips som jag lärde mig på kursen, när du öppnar flaskan så ska det knappt höras. Du lutar flaskan lätt, vrider korken i stället för flaskan och det dova ljudet som uppstår ska vara som en ankfis.