Hemmagjorda semlor

IMG_20160213_200145Vi festar till det och bakar egna semlor till lördagena mellomys. Här ska vi väl också erkänna att vi åt inga på fettisdagen då dessa gjordes laktosfria och även några utan mandelmassa för att passa alla i familjen. Det är ju så mycket godare att göra dem själv också. Av receptet fick jag ut 17 bullar. Sen är det upp till var och en hur stora man vill göra dem.

1 pkt jästIMG_20160213_150439
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter mjöl

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
grädde
mandelmassa
inkråm från bullen

Garnering
florsocker

Smält smör och häll i mjölken. Låt det bli 37 grader. Smula jästen och rör ut den med smör och mjölkblandningen. Vispa i ägg och salt. Blanda mjöl och hjorthornssalt och arbeta ihop degen så den blir blank och smidig. Låt degen jäsa 30 minuter i bunken. Ta upp degen och arbeta ihop den ytterligare. Baka ut den till runda bullar och lägg dem på plåt att jäsa ytterligare. Pensla med ägg. IMG_20160213_182130Grädda 8-10 minuter i 250 grader. Låt dem svalna innan du bygger ihop semlorna. Skär av ett litet lock. Blanda inkråm, mandelmassa och lite grädde och fyll det i gropen där du tog inkråm. Lägg på en rejäl klick grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker ovanpå.