Mjuk äppelkaka i långpanna

IMG_20151003_164418Nu börjar äpplena bli ätfärdiga, äntligen kan man börja göra äppelkakor, pajer och efterrätter. Här blev det en snabb äppelkaka i långpanna, då vi ska ha möte med andra föräldrar i sonens klass imorgon och planera aktiviteter under terminen. När jag ändå håller på passar jag på att göra en till att ta med till jobbet, då jag fyller år under veckan, och lite fikabröd är ju alltid uppskattat. Den här kakan är även god att äta med vaniljsås som efterrätt.

4 dl strösockerIMG_20151003_162020
4 hela ägg
5 1/2 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
100 gram smält smör
2 dl mjölk

1 dl strösocker
2 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
5-6 st äpplen

IMG_20151003_162629IMG_20151003_161056Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skala äpplena och klyfta dem. Vänd runt i socker, kanel och vaniljsocker – ställ åt sidan. jag väljer att istället skiva dem mycket tunt och behålla skalen på dem. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och blanda i mjölken. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner i smeten så att den blir slät. Sist blandas smöret i och häll smeten sedan i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×40 cm. Fördela äpplena jämnt över kakan och om du vill så avsluta med att strö pärlsocker över. Grädda kakan i ca 25 minuter, känn med sticka att den är helt färdig.