Citronpaj

IMG_0955Citronpaj och det mesta med citron tillhör mina favoriter.  Det här är inget undantag. En god kaka med frisk smak som passar bra att avsluta en måltid med eller som en fikatillbehör. Jag blandar både skal och saft från citron och lime, så man skulle väl kunna säga att det är en citron- och lime paj. Jag gräddar den precis 30 minuter så blir den även lite härligt kladdig, ungefär som en kladdkaka.

Pajskal:IMG_0942
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
1 lime
1 citron
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk vetemjölIMG_0943
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 lime, tunna skivor
florsocker

IMG_0946Blanda vetemjöl och strösocker i en bunke. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt. Arbeta ihop till en grynig massa, gärna med elvisp så går det fort. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en smidig deg. (Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.) Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen minst 30 minuter. Gör fyllningen under tiden och sätt ugnen på 200 grader. Tvätta skalet på citron och lime och torka av så det är torrt. Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften, var noga med att bara riva det yttersta, och inte det vita innanför eftersom det ger en besk smak. Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet.Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.Tillsätt grädden samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter. Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med. Servera med lite grädde.