Laxpaj

IMG_5203Det blir lax kvar sedan då vi grillar en hel laxsida, så jag passar på att använda den till en paj. Jag gör det enkelt med purjolök, dill och äggstanning. För att göra det lite matigt har jag grahamsmjöl i degen. Då jag inte vill ha pajdegen för tjock, blir det lite deg över som jag trycker ut i en mindre pajform i aluminium som passar bra att ha som matlåda framöver.

3 dl vetemjölIMG_5199
½-1 dl grahamsmjöl
150 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
lax
purjolök, ca 10 cm
dill

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

IMG_5200Blanda mjöl och smör. Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg. Tryck ut den i formen och låt vila svalt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga med en gaffel och förgrädda i ca 10 minuter. Fördela laxen i pajformen. Skiva och skölj purjolöken och fördela över laxen. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost, dill samt kryddor. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg. Servera med en blandad sallad.