Persikopaj

IMG_5182Jag har hittat jättefina persikor och passar på att göra en enkel och snabb paj. Jag gör först en pajskalsbotten som jag förgräddar och sedan fyller jag den med en blandning av creme fraiche, vispad med socker och äggula tillsammans med vaniljstång. Därefter lägger jag ut tunt skivade persikoklyftor i ett runt mönster. Jag gräddar den lite längre än vad som står, för att smeten ska stelna.

3 dl vetemjöl, (180 g)IMG_5165
125 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 st äggula

Fyllning:
4 st stora äggulor
4 dl lätt créme faiche
1 dl strösocker
1 st vaniljstång
3-4 st persikor

IMG_5172Mixa mjöl och smör till en grynig massa 
i en matberedare. Tillsätt sockret och 
1 ägg-gula, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen direkt i en pajform 
med löstagbar botten (ca 26 cm i diameter). 
Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen 
i frysen 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.Grädda pajskalet mitt i ugnen tills det har fått lite färg, ca 15 min. Gör sedan fyllningen, genom att Vispa äggulor, crème fraiche 
och socker. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och tillsätt dem till smeten. Häll smeten i pajskalet. Skölj och skiva persikorna. Lägg dem i 
ett snyggt mönster över smeten. Grädda 
pajen mitt i ugnen ca 40 min eller tills smeten 
har stannat.