Jag har hittat jättefina persikor och passar på att göra en enkel och snabb paj. Jag gör först en pajskalsbotten som jag förgräddar och sedan fyller jag den med en blandning av creme fraiche, vispad med socker och äggula tillsammans med vaniljstång. Därefter lägger jag ut tunt skivade persikoklyftor i ett runt mönster. Jag gräddar den lite längre än vad som står, för att smeten ska stelna.
3 dl vetemjöl, (180 g)
125 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 st äggula
Fyllning:
4 st stora äggulor
4 dl lätt créme faiche
1 dl strösocker
1 st vaniljstång
3-4 st persikor
Mixa mjöl och smör till en grynig massa i en matberedare. Tillsätt sockret och 1 ägg-gula, arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen direkt i en pajform med löstagbar botten (ca 26 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i frysen 20 min. Sätt ugnen på 200 grader.Grädda pajskalet mitt i ugnen tills det har fått lite färg, ca 15 min. Gör sedan fyllningen, genom att Vispa äggulor, crème fraiche och socker. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och tillsätt dem till smeten. Häll smeten i pajskalet. Skölj och skiva persikorna. Lägg dem i ett snyggt mönster över smeten. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min eller tills smeten har stannat.