Snabb jordgubbspaj

IMAG0147Paj hör verkligen sommaren till, här har vi gjort en jordgubbspaj, en god avslutning på en grillmiddag. Där det inte behövs så stor form heller även om vi är många. Det är sött i bären så den behöver inte så mycket socker. Jag brukar även blanda jordgubbar med rabarber som är en trevlig kombination när det gäller paj. Rabarbern som då behöver lite socker får det naturligt ifrån jordgubbarna. Jag gör det enkelt och skivar ner jordgubbarna i en form och gör en smuldeg över.

jordgubbarIMAG0148
2 dl vetemjöl
ev. 1 dl havregryn
0.75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
75-100 g smör eller 1 dl flytande margarin

Jag börjar med att skiva jordgubbarna och lägger dem i botten på en form, man kan även lägga ner hela, men gärna då om de är lite mindre i storleken. Därefter blandar jag smör, mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke och blandar det med fingrarna till en smulig deg, jag brukar aldrig måtta, utan tar det lite mer på känsla, så det blir ibland att man får ta till lite mer mjöl, ibland lite mer smör. Ibland brukar jag ha lite sirap i degen, men det är lite grann beroende på vad det är för typ av bär. Här tycker jag att det istället passar med att ha lite extra vaniljsocker i degen.