Kärt barn har många namn, det här receptet har jag sett med många olika namn; Kärleksmums, Snoddas, Alexandertårta, Kramforskaka, fiffirutor, Jonaskaka, chokladrutor, kokosrutor, Björkökaka, Sabinakaka, Jonas mustkakor eller Anders bästekakor och Mockarutor. Ett snabblagat och gott recept med en chokladsockerkaksbotten och sedan en glasyr med kaffe och kakao. Jag har ibland gjort lite extra glasyr och haft ett tjockt lager på, bara för att det är så gott. Och för att det är så gott har jag bakat vanlig sockerkaka och haft den som ett lager ovanpå. Idag när vi bakar har vi strössel på kakan,men originalreceptet säger kokosflingor (vilket inte alla hemma hos oss gillar).
150 g smör eller margarin
2 ägg
2½-3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
Glasyr:
75g smör eller margarin
2-3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker
Garnering:
Kokosflingor eller strössel
Sätt på ugnen på 175 grader. Klä en ugnsplåt med höga kanter med bakplåtspapper. Smält smöret/margarinet och låt det svalna. Vispa ägg, vaniljsocker och socker poröst. Tillsätt bakpulver, mjöl och kakao för att det inte ska bli klumpar så siktar jag de torra ingredienserna och vispar ihop. Därefter tillsätter jag mjölk och det smälta smöret. Häll och bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 15 minuter. Gör under tiden glasyren och låt kakan svalna under tiden tills glasyren är klar. Smält smör eller margarin i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Vispa till en jämn smet. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor eller strössel. Låt glasyren stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.