Saffransbullar och pepparkakor står på agendan idag. Medan degen till saffransbullarna jäser bakar barnen pepparkakor. Saffransbullarna fyller jag med vit choklad och apelsin. Receptet säger mandelmassa och hackad mandel att garnera med, men då vi på grund av allergi undviker nötter, så blir det även utan mandel. Jag strör bara lite pärlsocker på dessa bullar, men jag tycker att man även här hade kunnat riva lite apelsinskal.
100 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1½ tsk hel kardemumma
1 g saffran
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
12 dl vetemjöl, ev lite mer
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
rivet skal av 1 apelsin
saft av ½ apelsin
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 dl pärlsocker
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Stöt kardemumma i en mortel. Tillsätt kardemumman, saffran, socker, salt, ägg och cirka 1 liter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, den ska vara ganska lös, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med hushållsassistenten. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme, gärna längre. Sätt på ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del till en rektangel. Bre ut smöret utblandat med rivet skal av apelsin och apelsinsaft – det är svårt att få in saften, så jag försöker få in så mycket som möjligt och häller sedan av resten för att det inte ska bli för blött i bullarna. Rulla ihop degen från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 15 bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en muffinsplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.