Grön ärtsoppa med broccoli och blomkål

sopp Varför inte laga en värmande soppa? Soppa är egentligen underskattat: det går fort, smakar oerhört gott och går att variera ut i all oändlighet. Där man kan komplettera med ett gott bröd, pannkaka, våffla eller vad man själv tycker passar. Den gröna ärtsoppan är ett perfekt alternativ till den gula och går mycket fortare att tillaga.

Ca 6-8 port

1 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
Ca 200 g frysta gröna ärtor
Ca 75-100 g fryst blomkål
Ca 100 g fryst broccoli
1-2 dl mjölk eller grädde

Örtsalt till servering

Fräs en hackad gul lök i olja i en stor kastrull. Tillsätt en grönsaksbuljongtärning, slå på vatten och låt koka upp. Tillsätt de frysta grönsakerna. Mängden har jag uppskattat lite på känn, men det ska inte vara mer än att allt täcks av vattnet. Koka tills grönsakerna är mjuka. Kör med stavmixer tills soppan är helt slät. Tillsätt mjölk/grädde och låt sjuda en kort stund. Smaka av soppan med örtsalt direkt i tallriken innan servering. Jag lade även i lite överblivet ris som fanns i kylen så soppan blev lite mer matig.

Serveras med hårt eller mjukt bröd.