Annorlunda mat, eller egentligen inte. Vi brukar göra carpaccio och det här är ungefär detsamma, fast köttet tillagats en aning. Här kan man välja vilken del av köttet man använder. Då vi tillagade den här på matlagningskursen för Rent a chef, i samarbete med Konsumentföreningen Stockholm, använde vi flankstek. Flankstek har blivit alltmer populär de senare åren och förutom att den har en låg fetthalt, är den avlång i formen vilket gör ett det lätt att få köttet jämnt tillagat. Köttet kan till viss del vara hårt, vilket man åtgärdar dels genom att marinera det, gärna i en mild marinad i ett par dygn, dels genom att skiva tvärs över muskelfibrerna. Flankstek passar även bra strimlat råbiff, eller till wok, i en stroganoff. Stektiden är då 3-5 minuter.
8 bufféportioner
3 knippen späda rödbetor ca 1 kg utan blast
3 msk olivolja
1½ msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 dl naturella cashewnötter
4 msk japansk soja
400 g ryggbiff eller flankstek
1 tsk olivolja till stekning
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
150 g chèvre (100 g med bortskurna kanter)
1 msk olivolja
1 dl finskuren gräslök eller andra örter
Sätt ugnen på 150 grader. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten 15-20 minuter. Ta bort skalet med fingrarna och skär betorna i bitar. Blanda med olja, vinäger, salt och peppar. Rosta nötterna i ugnen tills de är gyllenbruna, ca 5 min. Häll på soja och vänd runt. Rosta igen tills all soja har torkat in, ca 5 min. Skär köttet i skivor 1–1,5cm, salta och peppra. Värm en gjutjärnspanna riktigt het. Stek köttet i lite olja, ca 1 minut på varje sida, köttet ska vara rött inuti. Låt vila i 3 minuter innan det skärs i tärningar. Lägg upp rödbetor, nötter och kött på en tallrik. Toppa med getost, olivolja och gräslök.