Barnen kavlar ut pepparkakor på färdigköpt deg, så under tiden sätter jag en saffransdeg. I år tänkte jag testa ett recept med sockrade saffransbullar, som då görs ungefär som vaniljbullar där man efter att de svalnat doppas i lite smält smör och sedan i socker. Då kan man även grädda bullarna, lägga dem i frysen och sedan sockra dem precis före servering.
50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 brev saffran
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
250 g smör
1½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
uppvispat ägg
smält smör
strösocker
Smula jästen i en degbunke. Smält smör tillsammans med saffran. Häll på mjölk och rör ner kesella. Låt det bli 37 grader och rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen ordentligt. Det är bättre om degen är lite kladdig än för kompakt, så var försiktig och ha inte i för mycket mjöl! Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min. Rör under tiden ihop mjukt smör, florsocker och vaniljsocker. Dela degen i 2 delar. Arbeta varje degbit smidig. Kavla ut till en fyrkant. Bred på fyllning och vik degen dubbel. Skär ut remsor och tvinna de till knutar. Gör lika med den andra degbiten. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt de jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg ock grädda i 225 grader ca 10 min. Låt de kallna och pensla de sedan med smält smör och doppa de i strösocker.