I år har vi mycket äpplen, men de är vinteräpplen så fortfarande kan de gärna få hänga kvar ett tag till. Jag har dock plockat äpplen hos mamma, så här en äppelkaka i långpanna. Där jag har vänt äppelklyftor i kanel och socker och sedan fördelat i smeten. Överst strör jag ett lager pärlsocker. Vill man kan man strö mandel och/eller pärlsocker. Kakan är jättegod att servera till lite vaniljsås eller vaniljglass.
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
4 msk smält smör
fyllning:
ca 1 kg äpplen, 8-10 st
1 dl socker
3 msk kanel
Topping:
pärlsocker
mandelspån
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa samman äggen med socker och vänd sedan ner det i mjölblandningen tillsammans med mjölk och smör. Rör samman smeten utan att vispa den. Blanda kanel och socker i en plastpåse. skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg ner dem i kanel och sockerblandningen och skaka så det kommer över hela äppelbiten. Klä en långpanna med bakplåtspapper, häll ut smeten och fördela sedan äpplena i jämna rader. Strö över pärlsocker och/eller mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.