Uppe i stugan i Jokkmokk är det massvis med blåbär. Tyvärr lika mycket mygg, så det gäller att både klä sig och välja rätt tillfälle att plocka bären. Alla barnen hjälper till att plocka och håller sig nära stugan där det är minst mygg. Jag plockar även för att ta med mig hem och fylla frysen och har en hink med blåbär hem. När jag gör smulpaj brukar jag inte ta efter mått utan det känns i fingrarna när degen är färdig att hälla på bären. Så här skriver jag utan proportioner, vill du ha exakta mått, finns recept här.
smör eller margarin
socker
vaniljsocker
mjöl
blåbär
socker
potatismjöl
Jag börjar med att blanda blåbären med lite socker och potatismjöl därefter lägger jag dem i botten av formen. Sedan blandar jag ihop smuldegen och strör den över. Pajen gräddar jag sedan i 175-200 grader ca 20 minuter.