Saffransbullar tillhör julen och lucia, men varför inte göra saffransmuffins? Jag har tidigare gjort sockerkaka med saffran och den var gudomligt god. Så är även dessa muffins. Jag gör dem i hjärtmönstrade muffinstråget som jag har, och smeten som blir över häller jag i vanliga muffinsformar. Tänk på att fylla dem endast 2/3 då de jäser lite. Då jag lägger mina muffins i frysen har jag inte pudrat florsocker på dem.
2 ägg
2 dl socker
200 g smör
1 pkt saffran
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Florsocker till garnering
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret, rör ner mjölk och saffran (jag stöter den först i lite socker innan jag blandar i saffranet). Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner mjölblandningen varvat med vätskan och rör smeten slät. Sätt bakformar i en muffinsplåt, fördela smeten i 10-12 formar. Jag har ett muffinstråg med hjärtformar så jag smörjer den med lite smör och gräddar direkt i den. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter. Strö över florsocker innan servering.