En snabblagad limpa på bikarbonat som inte kräver någon jäsning. Jag har gjort köttbullar på porter. Av kvarvarande porter bakar jag både den här mörka limpan och tekakor. Av receptet blir det 1 limpa. Men man kan även passa på att göra fler när man ändå gör i ordning smeten och grädda dem samtidigt i ugnen.
2 dl grahamsmjöl
1 dl rågkross
4 dl rågsikt
1½ dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl porter
2 dl gräddfil
3/4 dl mörk sirap
½ dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200 grader (175 grader varmluft). Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt porter, lingonsylt, filmjölk och sirap. Arbeta ihop till en lös smet. Fördela smeten i en smord avlång form, ca 1½ liter. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i ca 60 min. Stjälp upp brödet och låt svalna under bakduk på galler.