Vi har kantareller kvar i frysen sen förra året, så nu när säsongen är på gång igen, så känns det att det är hög tid att laga kantarellrätter. Här gör jag kantarellbakelser, där jag fyller smördeg med smörstekta kantareller. Det här är så populärt så att till och med dottern som inte äter svamp säger att det är jättegott och vill ha mer.
1 pkt färdig smördeg
300 g kantareller, ansade
3 msk smör till stekning
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl lagrad riven ost
1 ägg till pensling
garnering:
färsk timjan
ev stekta kantareller
Sätt ugnen på 200 grader. Tina smördegen. Dela kantarellerna i bitar och fräs i smör och finhackad schalottenlök. Låt vätskan dras ur kantarellerna när den ångats upp och tillsätt en klick extra smör. Riv över en vitlöksklyfta och salta och peppra. Fräs någon minut till och dra den sedan från värmen. Kavla ut smördegen och skär den i fyrkanter 8×8 cm. Smöra och klä dem i ett muffinstråg. Vispa ihop ägg och grädde, blanda ner osten. Salta och peppra. Rör ner den svalnade svampen. Skeda ner fyllningen i smördegen. Fyll till 2/3. Pensla smördegen med uppvispat ägg och grädda i 20 minuter tills allt fått fin färg. Garnera med timjan och eventuellt stekta kantareller. Servera ljumma.