Björnbärspaj

IMG_5185Björnbären fortsätter att mogna en efter en, så jag plockar in en liten skål i stort sett dagligen. 8-10 personer. Idag passar jag på att göra både persikopaj och björnbärspaj. För enkelhetens skull använder jag samma recept till botten på båda. Ett tips är att riva mandelmassa ovanpå pajdegen innan den gräddas, men av allergiska skäl vågar jag inte göra det hemma hos oss.

3 dl vetemjöl, (180 g)IMG_5157
125 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 st äggula
(riven mandelmassa, ca 50 g)

Fyllning:
250 g björnbär
3/4 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och smör, tillsätt sedan socker och slutligen äggulan. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ den 20 minuter i frysen innan du förgräddar skalet ca 15 minuter. (Riv mandelmassan och strö den i pajskalet). Blanda bären med socker och potatismjöl och fyll pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills pajskalet har fått fin färg. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen med vaniljsås.