Vinbärskaka

IMG_4042Vi har tre rejäla buskar med röda vinbär på tomten, förra året och året dessförinnan har det varit otroligt mycket bär. I år har det varit lite mindre, men bären har varit stora och fina. Jag frågar sonen vad han vill att vi ska göra och då han precis sett hur jag plockat av en stor bytta frågar han om vi inte kan baka. För att göra det enkelt så gör jag en långpanna och så skär vi upp fina bitar. Grundreceptet kommer från sju sorters kakors lingonkaka.

1 dl sockerIMG_4038
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
2-3 dl röda vinbär

strössel:
1½ dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smält smör

IMG_4039Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret och rör sedan i ägget. Bred ut i långpanna (20×30 cm) med bakplåtspapper i. Häll ut vinbären jämnt över kakan. Blanda ingredienserna till strösslet och ”strö” blandningen över vinbären. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.