I slänten vid min barndoms somrar växer det massvis med smultron. Förra sommaren när vi var där med barnen visade jag dem hur man kunde plocka dem och trä upp dem på strån. Efter det gjorde vi en paj på bären. Även om det fanns många så åkte nog en del direkt ner i magen så jag blandade smultronen med blåbär.
smultron
blåbär
smör
socker
mjöl
vaniljsocker
ev. havregryn
När jag gör smulpaj har jag egentligen inga proportioner på degen. Jag tar en klick smör och blandar i alla ingredienserna. Degen ska vara smulig, är den degig behövs mer mjöl/havregryn är den för mjölig behövs det lite mer smör.
Vill man ändå ha ett grundrecept;
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl eller 50/50 havregryn o vetemjöl
1 dl socker eller ta sirap/muscovadosocker/farinsocker
1/2 -1 1/2 dl socker till bären om det inte är söta bär.
ev. 1-2 msk potatismjöl
Sen är det också väldigt gott att ha valnötter på en paj.