Lördagmorgon, killarna bakar chokladbollar så jag passar på att ta vara på lite välmogna bananer och gör muffins med banan och kanel. Jag har en muffinsform, så hälften gör jag i den formen, hälften ställer jag formar på en plåt och gräddar. Det ger en laddning med toppiga muffins och en med lite plattare. Men alla lika goda.
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
4 st ägg
2 st bananer
½-1 msk pressad citron
4 dl vetemjöl
Lägg smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt och mjukt. Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kanel. Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning.
Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften. Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. Fyll muffinsformarna till ¾ med smet. Grädda sedan stora muffins 200 grader, 20 minuter och små muffins 225 grader 10-12 minuter.