Till vår beef Wellington serverar vi en potatiskaka med västerbottenost. Potatiskakan gör vi som en potatisgratängliknande variant men att vi har västerbottenost i för att få lite mer smak. Ett gott tillbehör till kött, eller istället för Janssons frestelse om man inte gillar ansjovis. Vi väljer att råsteka lök och potatis för att korta ner tiden i ugnen lite grann.
350 g skalad potatis
½ skalad gul lök
1 msk olivolja
55 g riven västerbottenost
1 ägg
1 msk grädde
salt
peppar
Skala och riv potatis och löken på den grova delen av rivjärnet, eller jag vevar potatisen i ett ärvt köksredskap som ofta kommer väl till pass. Råstek potatis och lök i olivoljan på hög värme i 10-15 minuter.
Vänd hela tiden så att det inte bränns. Salta och peppra. Vispa i en bunke samman äggen med osten. Vänd ner potatisen med ägg- ostsmeten. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och bred ut smeten. Baka i mitten på ugnen 20 minuter på 200 grader. Låt svalna 5-8 minuter innan kakan skärs upp.