Kantareller – skogens guld

IMAG0293Har du sett Herr kantarell bor i Enebacken… jajamensan i år har det varit mängder av kantareller i skogen, nu ligger förvisso snön täckt över de eventuella små svampar som vi inte hittade i höstas. Vi har en liten skog vid vårt Torp, där vi verkligen har hittat kantareller – de lyser upp sig ordentligt i skogen och går nästan inte att missa – där det växer en, finns det oftast flera runtomkring. Kantarellen är lätt att upptäcka och känna igen i naturen så det har varit roligt att ha barnen med sig i skogen och att de även hittar svamp de också. Det är därför inte så konstigt att den har blivit allra mest populär bland amatörplockarna som inte känner igen så många olika svamparter.

Kantareller betraktas av många som skogens guld och är en av de finaste svampar man kan använda för matlagning. En mycket populär maträtt är smörstekta kantareller där man förväller dem i smör med salt och peppar – och lite vitlök. Det används ofta på toast, och är även jättegod att ha i sås som ett komplement till kötträtter. Stekta kantareller är jättegoda i risotto och även till pastasåser eller soppa. Kantareller används i pajer med bacon stekt i pannan med finhackad vitlök och salvia.