Jag har bakat surdeg och då det finns ½ pkt jäst kvar så passar jag på att baka lantbröd också då det även där går åt ett halvt paket. Vanligtvis när det enligt recept står att det ska vara ett halvt paket brukar jag ta och göra dubbel sats, men det går inte då jag bara har en sats så det räcker. Det blir av receptet två bröd.Jag använder mig helt och hållet av ljust lantbrödsmjöl som är en blandning av vete och råg, även det här mjölet lämpar sig bra för både surdeg och skållning för att göra brödet extra saftigt, aromrikt och gott.
½ pkt jäst
5 dl vatten
25 g smör
1½ tsk salt
2 msk ljus brödsirap
1,4 liter lantbrödsmjöl, 750 g
Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten. Klicka i smöret. Mät upp mjöl luftigt och tillsätt det mesta, lite spar du till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt den sedan jäsa övertäckt 30-40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bord. Dela till två limpor eller runda bullar och lägg dem att jäsa ytterligare 30-40 min under bakduk. Grädda mitt i ugn 25-30 minuter. Låt dem sedan svalna på galler.