Sesampinnar

Ett gott och enkelt matbröd på vetemjöl, som går fort att göra och kan varieras på olika sätt genom att göra runda bullar, gifflar eller som ett brytbröd. Hembakat är alltid trevligast och godast tycker jag, men det är inte alltid det finns tid. Jag brukar göra bröd på bikarbonat som inte behöver jäsa, men då istället behöver längre tid i ugnen.

50 g jäst
1 dl olja
5 dl vatten, fingervarmt
2 ägg
2 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl

pensling;

uppvispat ägg
sesamfrö

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och rör ut jästen. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet, lite behöver du spara till utbakningen. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord, dela degen i fyra delar, kavla ut varje del till cirka 25 cm i diameter. Sporra eller skär ut degen till 8 bitar som du rullar. Lägg dem på en plåt med skarven neråt och låt dem jäsa ca 20 minuter. De ska se lätta och porösa ut. Vispa ägg och pensla gifflarna, strö sedan över sesamfrön. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen ca 10 minuter.