Persiljan är mycket vanlig i det svenska hushållet och är en kulturväxt som odlats i långliga tider. Den var omtyckt av både romare och greker. De både kryddade måltiderna med persilja och flätade kransar av den.
Det finns två olika sorters persilja, Krusbladig: Petroselinum crispum Umbelliferae och Slätbladig: Petroselinum neapolitanum Umbelliferae. De mörkt gröna, lite stickiga bladen hos den krusbladiga sorten skiljer sig mycket i utseende jämfört med den slätbladiga varianten. Den slätbladiga anses allmänt ha en rikare arom. Färska persiljeblad är nyttiga saker. De innehåller bla. järn, kalcium samt A- och C-vitamin.
Persiljan är en tvåårig växt som blir ca 25 cm hög. Den får små grönvita blommor som sitter i flockar och rötterna liknar små långsmala morötter. Jorden skall vara näringsrik och väldränerad. Persiljan tycker dessutom om kalk. Läget skall vara soligt eller i lätt skugga. Så frön grunt på våren när jorden blivit tillräckligt uppvärmd. Det tar som regel lång tid för fröna att gro. Men vattna lite då och då, så kommer förhoppningsvis persiljan upp så småningom. Gallra till ett avstånd på 10-15 cm. Persiljan är godast första året. Då kommer det enbart upp blad. Andra året blommar den. För att befrämja bladtillväxten kniper du av blomstjälkarna. Vill du att den ska självså sig till nästkommande år så är det bara att låta några plantor gå upp i blom. Moder Natur tar hand om resten!
Både stjälkar och blad kan användas färska eller djupfrysta. Det går även att torka bladen. Slätbladig persilja behöver inte hackas lika mycket som den krusbladiga. Den är inte ”stickig” på samma sätt. persiljan passar som krydda till tex. soppor, äggrätter, marinader, grönsaker, potatis, sås, kött och fisk.