Kolagömmor

Jag testade ett recept på pepparkakskola, men då jag inte fick den att stelna, tänkte jag att jag fyller kolan i kakor istället så behöver jag inte kasta bort ”smeten” som knappt stelnade så det blev kolagömmor. Jag utgick ifrån mitt recept på hallongrottor och istället för sylt fyllde jag i kolasmeten.

1 dl vispgrädde
1/2 dl Ljus Sirap
1/2 dl Strösocker
1 tsk pepparkakskrydda

Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och pepparkakskrydda i en stor glasskål. Sätt in i mikron på full effekt (700 W) i 5 minuter. Rör om och koka ytterligare i 2 minuter på full effekt. Låt den stå en liten stund medan du gör kakdegen så den stelnar något.

200 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200°. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst och tillsätt mjölet utblandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg och rulla ut längder som du sen delar i 30 bitar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar. Gör ett litet hål i varje kaka och lägg i en klick kola i varje kaka. Det kommer att puttra över, så det är bra om man gör en ganska djup grop. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.