Äppelsaft

Vi har precis plockat ner det mesta av äpplena på trädet och jag letar vidare bland mina recept efter något att göra med dem. På ica.se hittar jag ett enkelt recept på äppelsaft som jag prövar. Det är en liten sats på bara 1 kg äpplen, men jag provar och ser om det är gott så kan jag i så fall göra större sats nästa gång.

1 kg äpplen
1 liter kokat vatten, avsvalnat
1 krm natriumbensoat
1 tsk citronsyra
ca 1 dl socker per färdig 5 dl saft

Riv äpplena med skal och kärnhus, gärna i assistent för att de inte ska hinna bli brun. Jag plockar fram min gamla vev och tar en av de större rivplattorna. Lägg det rivna äpplena i en bunke och slå över vattnet. Blanda i natriumbensoat och citronsyra och täck över bunken och ställ den två dagar i kylen. Sila sedan saften och tillsätt socker, rör ordentligt i ca fem minuter till allt har löst sig. Skumma och häll upp på kalla, rena flaskor. Den färdiga saften spädes 1+3 och passar perfekt som måltidsdricka.

Flaskorna bör förvaras i kylskåpet.